perjantai 6. helmikuuta 2015

Uskomuksia anorektikoista

Ajattelin tässä uneliaana kirjoittaa, joitain kevyehköä tänne. Olen laiminlyönyt yhä blogiani ja tiedän, että se tulee jatkumaan kunnes olen paremmassa kunnossa. Anteeksi siis siitä! Mutta elossa ollaan ja vannon kirjoittelevani tännekkin aina jotain kun jaksan :) Nyt kuitenkin ajattelin kirjoitella ja kumota erillaisia uskomuksia joita on anorektikoista ja anoreksiasta

1) Anorektikot ovat himopakkoliikkujoita
..Ainakin oppikirjojen mukaan. Kaikki ei kuitenkaan mene aina ihan kuin oppikirjat opettavat. Kaikkilla anorektikoilla ei ole pakkoliikuntaa, end of story.

2) Kaikki anorektikot ovat nättejä tyttöjä
Tähän sisältyykin sitten jo kaksi virhettä: a) kaikki anorektikot eivät ole nättejä ja b) kaikki anorektikot eivät todella ole tyttöjä. Yksi fakta on kuitenkin totta, jokaisesta anorektikosta tulee ruma jos päästää sairautensa tarpeeksi pitkälle. 
"Vaihdoin malliin mut tyttö ei osannut syödä ja viihty radalla" - Tuomas Kauhanen - Miksi naiset rakastuu renttuihin?

3) Vain bulimikot oksentaa/ käyttää laksatiiveja / diureetteja
Ehei. Myös anorektikot voivat tehdä kaikkea näistä. Nimimerkillä kaikki kokeltu, mutta silti yhä diagnoosilla anorektikko.

4) Normaalipainoisella henkilöllä ei voi olla anoreksiaa
Ai ei ? Uskaltanen olla eri mieltä. Mistä kukaan voi tietää miten vähän tämä henkilö on joskus painanut tai kuinka paljon hänen paino on pudonnut. Ei tervehtyminen ole grammoista kiinni.  Mitään maagista ei tapahdu kun alipainosta siirtyy normaalipainoon (ei edes mitään pelottavaa).

5) Anoreksia on huomiohuorailua
Juujuu, totta kai anorektikot ajavat itsensä kuoleman kieliin vain sen takia, että saisivat huomiota. Tahtoisin motata kaikkia, jotka ajattelevat näin ! Tähän sairauteen ei sairastuta ihan vaan huvikseen.


6) Anorektikot eivät osaa syödä ja heistä kaikki ruoka on pahaa
Tähän illuusioon saattaa uskoa jopa anorektikko itse. Mutta ei, kyllä me osataan syödäkkin. Se, että tuntuuko se kivalta on asia erikseen. Silti kyllä me tunnistamme mikä maistuu hyvältä ja mikä ei. Kyllähän se suklaa on hyvää vaikka todella syntistä ja kiellettyä.

7) Anorektikot pitävät muita ihmisiä "läskeinä"
Jännä juttu, mutta ei. Itse painat 40 kiloa ja ystäväsi on normaalipainoinen. Näistä ihmisistä sinä olet se iso ja kaverisi hyvännäköinen. Eli kritiikki ja vaatimukset kohdistuvat vain itseä kohtaan.  Eli älkää huolehtiko anorektikoita tuntevat, ei me teitä arvostella.

8) Anorektikot ovat huonoja ihmisiä
Viimeiseksi haluan mainita tämän ja todella korostaa asiaa. Anorektikot eivät ole huonoja ihmisiä!! Heillä on käynyt vain ihan tahattoman huono tuuri ja he ovat sairastuneet, se ei tee heistä huonoja ihmisiä. Haistakoot vittu kaikki ketkä ajattelevat niin.





2 kommenttia:

  1. Tosi hyviä pointteja! Mun mielestä anoreksiaa ei tarvii hävetä eikä meitä sairastuneita hylkiä/pelätä koska tää on oikeesti sairaus siinä missä esim syöpä tai murtunu lonkka, mut vaan psyykkinen.

    Ja se on yllä jännä kui toiset ei näytä läskeiltä vaikka ne on normipainosia mut ite on vakavasti alipainonen ja on ihan valtava..
    Mut juu, hyvä kirjotus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja olet todella oikeassa, meitä pitäisi kohdella kuin kaikkia muita. Ei anoreksia ole sen kummempi sairaus kuin mikään muukaan, mutta ihmisten ennakkoluulot vaikuttavat. Tietämättömyys luo pelkoa. Siksi yritänkin puhua avoimesti tilanteestani. Tahdon kumota ennakkoluuloja :) Toivon, että muutkin tekisivät sitä samaa :) Anoreksiaa ei pidä hävetä!

      Poista