keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Sairaanhoitajaksi opiskelemisen kohokohdat

Minä siis tosiaan opiskelen sairaanhoitajaksi neljättä vuotta (tavallaan) ja tarkoitus olisi valmistua ensi keväänä. Näihin vuosiin on mahtunut kaikenlaista ja tässä kooste parhaimmistosta.

1. Oma pissa, kaverin pissa, yhteinen pissa! Eli toisin sanoen pissan stiksaus.
Meillä on aina välillä laboraatiotunteja eli harjoittelemme käytännössä teoria oppeja. Yhden laboraatiotunnin aihe oli pissan stiksaus. Eli ei muuta kuin koko luokka jonoon ja purkkiin pissaamaan. Lopulta kaikki olivat saaneet pissaa purkkiin, eräät helpommin kuin toiset, ja sitten alettiin tutkimaan. Pienryhmissä tökittiin toisten pissoja ja katsottiin mitä löytyy. Toki, jotta liian tylsää ei olisi niin opettaja oli tehnyt jäynää ja laittanut veritipan yhden pissaan, joka näkyi tutkittaessa. Ja niille jotka eivät tiedä niin veri pissassa ei yleensä ole hyvä juttu. Tällainen toiminta luo ikuisen siteen ihmisten välillä. "Anna mulle sun pissas niin sä saat mun pissan."

2. Lääkelaskut
Se joka vuotinen helvetti, lääkelaskut. Ei laskinta ja 100 % kuuluu olla oikein. Kyllä sitä hermostuttaa. Ei saa lipsahtaa nelonen vahingossa seiskaksi tai muuten reputat ja ehkä muutaman kyyneleen tirautat. Osa esittää tyyntä, mutta todellisuudessa paniikki on käsin kosketeltava.

3. Alastomuus on ihan fine
Ekg:n  (=sydänfilmin) ottaminen. Mieluusti ilman rintsikoita, mutta ilman paitaakin käy. Häveliäämpiä jänskättää, mutta jälleen olemme asteen verran läheisimpiä. "Olet sörkkinyt jo pissaani ja nyt nähnyt minut puolipukeissa, joten mitä kamalampaa voisit enää nähdä minusta? " 

4. Eka harjoittelu kera pissan, paskan, oksennuksen, yskösliman + muiden eritteiden
Nykyisin eritteet eivät ole enää mitään. Niihin tottuu helposti ja nopeasti, mutta huhuh eka harjoittelu. Se tilanne kun et ole vielä ihan sujut paskan kanssa saa miettimään, että miksi ihmeessä olen täälä. "Onko pakko jos ei taho?"

5. Karaistuminen
Hieman sama kuin edellinen. Mutta kuten sanottua niin jo opiskellessa sitä karaistuu jolloin pystyy puhumaan ihan mistä vain esim ruokapöydässä. Sitten kun vietät 3,5 vuotta näiden toisten karaistuneiden kanssa huomaat pian, että sinun sensuurisi pettää. Saatat huomaamattasi alkaa puhumaan ruokapöydässä jotain ällöä, koska et tajua kaikkien olevan niin karaistuneita. Hups.

6. Olet itse tieto vaikka vielä opiskelet..Ainakin muille
" Ai sä opiskelet sairaanhoitajaksi? Joo kuule ku mulla on ollut vähän sitä ja tota niin osaisikko sä auttaa? " Ei, en osaa. Okei ehkä jotain, mutta en minäkään nyt mikään parantaja ole. Opiskelen vasta ja sitä paitsi vaikka olisinkin valmis niin en minä välttämättä tiedä mitään Irma mummon kolotuksista. Lääkäri on sitä varten, että sinne voi mennä. Ok, ymmärrän, että kysyä voi aina ja onhan mahdollisuus, että osaankin auttaa, mutta pitää muistaa, että ihmisiä tässä vain ollaan.

7. Huomaat jossain vaiheessa opiskelevasi alaa, jolla saat parhaimman mahdollisen iskurepliikin
"Hei, olen sairaanhoitaja." Aina joku mies lankeaa. Oikeasti aina johonkin tepsii. "Noh noh, voisitkos hoidella miut kuntoon." Juuh.. Tämä on myös kirous. Välillä kannattaa välttää tämän faktan kertomista baarissa. "Ööh joo mä oon teekkari..tai jotain muuta kuin sairaanhoitaja, koska en jaksa kuunnella härskejä vitsejäsi alastani."

Summa summarum, lähtekää opiskelemaan tätä alaa jos yhtään tuntuu siltä. Tämä on mahtavaa ja antaa paljon vaikka välillä opiskelu ja työelämä tulee olemaankin aika värikästä! :)

6 kommenttia:

  1. Sairaanhoitajaopintoja odotellessa <3<3 :D
    Ei vaan. Mä ihan oikeasti odotan että pääsen lukion jälkeen opiskelemaan sairaanhoitajaksi! :)
    Muuten siitä puheen ollen: ootko huomannut, että tietyistä ainevalinnoista lukiossa olisi ollut jonkinlaista hyötyä myös sairaanhoitajaksi opiskellessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hienoa, että harkitset sairaanhoitajan ammattia! Suosittelen enemmän kuin lämpimästi. Toki on hetkiä kun tämä ammatti on tosi raakaa ja hankalaa, mutta se tunne kun tiedät auttaneesi toista :) Se on jotain mahtavaa.
      Mutta niihin ainevalintoihin. Ehdottomasti terveystieto on hyödyllinen aine lukea. Myös biologian kolmas (?) kurssi eli ihmisen biologian kurssia suosittelen LÄMPIMÄSTI! Muut kurssit eivät sitten ole niin merkityksellisiä mielestäni. Matikka on kyllä sh opinnoissa tärkeää, mutta lukion matikka ei edesauta lääkelaskuissa. Lääkelaskut ovat päättelyä ja päässälaskua.
      Onko sinulla jo jotain ajatuksia sen suhteen mihin haluaisit työllistyä hoitsuna?

      Poista
    2. Kiitoksia! Noita kursseja olen ajatellutkin ottaa. :)
      Lapset ja nuoret kiinnostavat kyllä eniten. :) eli vissiin sama kuin sua?

      Poista
    3. Kyllä, lapset ja nuoret ! Pidän lasten parissa tehtävästä työstä todella paljon ja se on se mitä haluan tehdä. Varsinkin kun saa kehuja vanhemmilta kuinka hyvin pärjää heidän lasten kanssa niin luo se vain entistä suurempaa vimmaa hakeutua lasten pariin ^^

      Poista
    4. Hei täälläkin samat suunnitelmat! :) tosin tota bilsaa en saanut mahtumaan lukkariin... Noh silti, odotan jo innolla! :)

      Poista
    5. Hei mahtavaa saada taas uusia sairaanhoitajan ammatista kiinnostuneita! Ihana ala on ja suosittelen lämpimästi ♥ Hyvin siis valittu urasuunnitelma :D

      Poista