perjantai 13. maaliskuuta 2015

Päiväosasto

Nyt sitten viimein päiväosasto postaus. Elikkä sielä ollaan nyt sitten oltu ensimmäinen viikko. Hurjan nopeasti mennyt aika ! Minusta kuitenkin tuntuu aivan kuin olisin sielä ihan väärässä paikassa. Muut ovat niin pieniä ja minä en. Mutta no, nyt olen sielä ja se pitää sietää. Onneksi ihmiset ovat sielä kuitenkin tosi mukavia ja ihania :) Jee, päivähoitolaiset ;)

Tiedän monia askarruttavan millaista on konkreettisesti olla päiväosastolla, joten minäpä kerron. Eli osastolla ollaan viitenä päivänä viikossa, maanantaista perjantaihin. Maanantai ja keskiviikko ovat ns. päivällispäiviä eli paikan päällä syödään myös päivällinen. Muina päivinä ruokailuja on neljä, aamupala, välipala, lounas ja taas välipala. Jokaiseen ruokailuun on aikaa puoli tuntia ja tämän jälkeen puolen tunnin lepo eli ollaan rauhassa yhteisessä oleskelutilassa.

Kaikki syövät sielä poikeuksetta perusruokavaliota, joka annostellaan itse malliannoksen mukaan ja tätä tietenkin hoitajat vahtivat. Lähes joka ruokailulla korviimme kantautuvat sanat : " Ota vielä vähän.".

Esimerkkinä voinen kertoa vaikka millainen aamupalamme on. Siihen kuuluu lautasellinen puuroa (täysi lautanen), hedelmä/mehukeitto/mehu, maitotuote ja yksi siivu leipää kera margariinin. Sillä rekkamies annoksella aloitetaan päivä. Lisäksi viikkoon mahtuu myös kaksi "sämpyläpäivää" eli kaikkien on otettava sämpylä puuron tai myslin sijasta. Meitä haastetaan.

Tämän lisäksi päivissämme on erillaisia ryhmiä. On fysioterapeutin rentoutus ja venyttely ryhmää, yhteisiä ryhmäkeskusteluhetkiä, psykoedukaatioita ja ruuanvalmistus ryhmä. Välillä päivät ovat kuolettavan tylsiä ohjelmaltaan, mutta välillä tapahtuu sitten enemmän. Pakko kuitenkin sanoa, että tylsyys kaikkoaa sillä hetkellä kun alkaa tutustumaan muihin. Mekin olemme alkaneet höpöttelemään, nauramaan ja pitämään yhteisiä tinder hetkiä :D Kuitenkaan kun ulos ei saa mennä niin nämä ovat oikein viihdyttävää ajantappoa.

Tässä ehkä tärkeimmät tylsästi kerrottuna :D Kysykää ihmeessä jos mieltä jää askarruttamaan vielä jokin niin pyrin vastaamaan! 


10 kommenttia:

  1. Ootko Ulfåsan päiväosastolla? Jos, niin minkälaiset hoitajat siellä on? Mun pitäis luultavasti mennä kans päiväosastolle mutta yllätys yllätys syöminen tökkii...ja tosiaan kaikki on tietysti super laihoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Kyllä kyllä, ulfåsassahan mie pyörin :D Mutta mitä hoitajiin tulee niin pidän heistä kyllä :) Sanovat asiat suoraan eivätkä ole mitään tiukiksia (paitsi tietysti sääntöjähän hekin joutuvat noudattamaan). Hyvin tulee heidän kanssa toimeen :)
      Mutta hyvä, että menet sinne ! Saat sieltä varmasti apua, mutta kyseessä tulee olemaan rankat kaksi viikkoa. Sitä on kuitenkin turha pelätä etukäteen, kaikki se työ mitä sielä tehdään on vain hyväksi itselle :)
      Ja hei äläpäs nyt. Kaikki eivät sielä välttämättä ole superlaihoja. Itsekkin olen juuri ja juuri normaalipainoinen. Sielä on ihmisiä niin monessa eri hoidon vaiheessa. Osa on ihan alussa ja aivan lopussa :) Lisäksi muista se, että kaikki potilaat eivät ole anorektikkoja. Sielä voi olla ahmimishäiriöisiä tai bulimikkoja myös. Eli kaikki eivät ole sielä vain luuta ja nahkaa :)

      Poista
    3. Äh, ahdistaa jo valmiiksi. Punnitaanko siellä kuinka usein? Onko mitään yksilö keskusteluja hoitajien kanssa? Joo, rankkaa varmaan tulee olemaan ja ei kai ne sitä suosittelus jos eivät uskois että saan apua sieltä.

      Poista
    4. Tiedän, että sinua ahdistaa, se on normaali tunne. Itsekkin olin aivan hermona kun menin sinne. Mutta siihen tottuu. Parin päivän jälkeen sielä voisi olla vaikka kuinka pitkään :) Pitää vain myöntyä siihen, että kaikesta ahdistavuudesta huolimatta kaikki sielä tehtävä työ on avuksi. Ruoka on tämän sairauden ainut lääke, jota saat sielä :) Älä siis turhaan ahdistu vielä.
      Itseasiassa punnituksia ei taida olla nykyisin enää ollenkaan päiväosastolla. Ainakaan meitä ei ole punnittu kertaakaan. Ja päiväosaston toiminta perustuu pääasiallisesti ryhmäkeskusteluihin (koko ryhmän ja pienempiin ryhmiin) eli välttämättä yksilökeskusteluja ei ole ellei itse niitä pyydä tai hoitajat koe niille tarvetta :)
      Yritä nyt siis rentoutua ja mennä omana itsenäsi osastolle. Vannon, että ei se ole niin paha kuin pelkäät :) Kaksi viikkoa on lyhyt aika eikä siinä ajassa mitään mullistavaa esim painossa käy - ei kenellekkään :)

      Poista
  2. Mitkä on vaatimukset sinne pääsyyn?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitään tarkkoja "pääsyvaatimuksia" ei ole. Päiväosastolle ei todellakaan ole esim mitään bmi rajaa :D Lisäksi voit olla hoidossa ihan missä vaiheessa sairauttasi vain tai voit sairastaa mitä vain syömishäiriötä. Eli poliklinikan hoitaja ja/tai lääkäri päättävät tapauskohtaisesti kuka tarvitsee päiväosastojaksoa :) Ja todella, jokaisella on omat tavoitteensa jaksolle. Esimerkiksi osa nostaa painoa, osa muistuttelee millaisia annoskoot oikeasti olivat ja osa yrittää päästä oksennuskierteestä irti ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä :)

      Poista
  3. Mites elämä ton jälkeen? :)
    Ovat näköjään kiristäneet menoa lisää. Viel vuosi sit oli kaikki päivät -18.... Sillon oli punnituksetkin, ainakin mulla, vissiin neljästi sen 2vko:n aikana ja toi sämpyläjuttu on uusi. Joskin mun mielestä oikeastaan noi kuullostaa sangen positiivisille ja enemmän normielämää lähemmälle.. En tosin sit tiedä muutenkaan, kun "jouduin" (silloin tuntus joutumiselta, myöhemmin olen vasta tajunnut miksi näin) tapaan myös osastonlääkäriä ton aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään päiväosaston toiminta muuttuu jatkuvasti. Minäkin nimittäin tiedän, että sielä on ollut joskus mahdollisuus ulkoilla mikä nyt oli ehdoton ei ei. Pakko kyllä myöntää, että annoin liian paikaisesti väärää tietoa. Punnitus oli toisen viikon alussa. Mutta vain tämä yksi kerta. Uskon kuitenkin, että jokaiselle räätälöidään sielä oma hoitosuunnitelma. Jotkut tapaavat hoitajiaan tiuhaan ja jotkut eivät ollenkaan. Tästä ei kuitenkaan suurta numeroa tehdä.
      Kuitenkin olen ihan tyytyväinen osaston toimintaan nyt. Hyväähän meille tahdotaan :)

      Poista
  4. Hei tiedän että vanha postaus, en tiedä luetko/saatko ilmoituksen jos näitä kommentoidaan. Mut kirjattiin ulos sh klinikalta vuosi sitten mutta nyt terapeutin mielestä pikainen päiväosastojakso olisi tarpeen että jaksaisin taas jatkaa omin avuin. Oon ihan loppu tähän suossa polkemiseen vaikka periaatteessa hyvin menee. Tiedätkö pääseekö sinne takasin ja miten päiväosatolle pääsis? Koska en oo mitenkää kauheesti alipainonen ja pystyn kyllä syömään ruokaa eli en oo syömättä 24h. Tosin painoa en saa kotona yksin nostettua (nyt vuoteen) ja samat ruoat pyörii arjessa ja ahdistus on jokapäiväistä... Mutta tosiaan kun en kuoleman kielissä oo niin pääseekö sh klinikalle takasin? Vuosi sitten tiesin että mut kirjattiin liian aikaisin ulos mutta en sanau olla kun aloitin terapian.. Ja valitsin mielummin terapian siihen saumaan.

    Kiitos jos jaksat vastata!:)
    Niin ja tietenkin hävettää kun oon melkein normipainossa ja pystyn kyllä vaikka jogurttia syömään ilman ongelmia niin oonko ihan liian terve apua hakemaan?! Kuvittelenko että oon vaan umpikujassa ja loppu... Viimeeksi kun en tosiaan mitään pystyny syömään kun sinne menin niin tuntuu oudolta että menisin näin "hyvässä" kunnossa..

    VastaaPoista