torstai 6. maaliskuuta 2014

Suunnitelma ruoka !



Kävin muutama viikko sitten ravitsemusterapeutin puhuilla ja loimme minulle jälleen uuden ateriasuunnitelman. Se on vielä hieman vajaa siitä mitä minun "perusruokavalioni" olisi, mutta siinä on aloitettu jo suunnittelemaan sitä mahdollisuutta, että joskus alkaisin kasvattamaan enemmänkin lihasmassaa. Ajattelin julkaista sen nyt tääläkin ja merkitä siihen mikä onnistuu tällä hetkellä ja mikä jää syömättä. Vihreät onnistuu, siniset onnistuvat vain osin.

Ateriasuunnitelma kotiin

Aamiainen                     Lautasellinen puuroa tai muroja / 1 dl mysliä / 2 weetabixia 
                                       1 Viipale leipää
                                       Margariinia (en laita koko määrää)
                                       1 viipale juustoa / 2 viipaletta leikkelettä
                                       Kasviksia
                                       Lasi maitoa / 1 prk viiliä / 1 prk jogurttia
                                       Hedelmä / Lasi mehukeittoa (ei sokeriton) / 3 luumua

Välipala                          Kourallinen pähkinöitä tai hedelmä

Lounas                           Lämmin ruoka urheilian lautasmallin * mukaan (Ei onnistu -> syön 
                                        kuppikeiton)

Välipala                         Välipalalistan mukaan (esim. 2 palaa kääretorttua tai smoothie) 

Päivällinen                     Lämmin ruoka urheilian lautasmallin mukaan 
                                       Annos salaattia + 1 rkl siemeniä
                                       Jälkiruokaa annoskipollinen tai jtn välipalalistalta

Iltapala                           2 viipaletta leipää  (Syön yhden viipaleen)
                                                tai 1 sämpylä
                                                tai 1 rieska /karjalanpiirakka + 1 leipä
                                       Margariinia (en laita koko määrää)
                                       2 viipaletta juustoa/ 4 viipaletta leikkelettä / 1 kananmuna
                                       Kasviksia
                                       Lasi maitoa / 1 prk viiliä / 1 prk jogurttia
                                       1 hedelmä / lasi mehukeittoa / 3 luumua

* 1/3 kasviksia, 1/3 perunaa tms, 1/3 lihaa, kalaa tms.
1 leipä + margariini + pääliset = lautasellinen puuroa tai 1 dl mysliä

7 kommenttia:

  1. Toivottavasti saisit nuo kaikki mahdollisimman nopeasti vihreälle.
    Muista, että lihasmassan keräämisellä ei ole mitään hyötyä, jos ei syö tarpeeksi!
    Tsemppiä! :) <3

    VastaaPoista
  2. Sun ateriasuunnitelma kuulostaa ihan loistavalta! Toivon myös, että kaikki olisivat pian vihreällä :) Mukavaa, että haaveilet lihasmassan kasvattamisesta tulevaisuudessa - itse olen ainakin huomannut, että urheilulliset tavoitteet motivoivat syömään. Sitten kun peilikuva alkaa näyttämään päivä päivältä paremmalta, ei syömistä halua enää edes lopettaa tai vähentää! :) Yhdyn kuitenkin Marin varoitukseen; itse opin kantapään kautta, että treeni tosiaan syö lihaksia pois ja kerää "suojarasvaa" elimistöön, jos ei syö treeniin nähden tarpeeksi. Ja se tarvittavan ruokamäärän suuruus oikeasti yllättää :D onneksi sinulla on ravitsemusterapeutti apuna, kovasti tsemppiä!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli tarkotatko, että jos syö liian vähä, keho kerää kaiken energian varastoon? Mä nimittäin syön ehkä liian vähän, mutta paino vaan nousee. Missä vika?

      Poista
    2. Hmm yritän tiivistää eri asiantuntijoilta saamani vastaukset vastaavaan ongelmaan maalaisjärjellä käsitettäväksi kokonaisuudeksi :D Ihan ensimmäiseksi ei kannata katsoa vaa'an lukemaa vaan peilikuvaa (mikäli kykenee näkemään sen realistisesti), sillä tunnetustihan lihas painaa enemmän kuin läski eli vaa'an lukema ei kerro kaikkea. Mutta siis jos urheilee paljon, ja pitemmän aikaa ei syö harrastamiinsa lajeihin nähden riittävästi/oikein ja rasvaprosentti (naisella) on matala, elimistö alkaa "syömään" lihaksia energiaksi, jotta se kykenee urheilusuorituksiin. Vastaavasti tässä tilanteessa kun aliravitsemustila jatkuu pitkään, elimistö kerää ruuasta saatua energiaa rasvakerrokseksi ja näin se ikään kuin valmistautuu pahimpaan (ajatuksella "olempahan valmis jos jääkausi tulee" :D). Eli jos syö liian vähän ja esimerkiksi käy salilla ja lenkeillä hirmuisesti, lihakset pikkuhiljaa katoavat ja rasvan määrä kropassa pikkuhiljaa kasvaa.

      Huomioi, että se, miten paljon ja mitä pitää syödä riippuu täysin lajista, mitä harrastaa. Tämän lisäksi vaikuttavat kropassa olevan lihasmassan määrä, oma koko ja pituus sekä ylipäänsä koko perusaineenvaihdunta. Kannattaa keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa siitä, mikä ravintomäärä itselle olisi suositeltavaa. Itse en sellainen ole, välitän vain tietoa jota olen urheilu-urani aikana ja anoreksiasta parantuessa kerännyt:)

      Poista
    3. http://lindamanuella.fitfashion.fi/2014/02/21/miksi-mielummin-syoda-kuin-olla-syomatta/ Tässä hyvä kirjoitus siitä, miksi kannattaa syödä jos haluaa urheilla :) Toki on hyvä muistaa, että fitnesslajeissa liikutaan naisten osalta hyvin lähellä sitä rajaa, onko rasvaprosentti vaarallisen pieni vaiko ei, eli suosittelen edelleen konsultoimaan lääkäriä tai ravitsemusterapeuttia jokapäiväisen sopivan ruokavalion löytämiseksi :)

      Poista
  3. toivottavasti saat listan vihreälle,minä kun olen psykiatrisella osastolla niin minulla päivän kalorit on 2400 ja en saa liikkua yhtään,bmi vähän vajaa 16 ihan hirveetä on tää sairaus,anteeks ku aloin höpöttää itsestäni,voimia olet tärkeä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon sulle kaikkea parasta! Sulla on ihan tosi pitkä matka vielä edessäsi, mutta kaiken a ja o on ruoka. Se on ainut lääke tähän sairauteen! Mä uskon, että kaikki voi selättää tän sairauden kunhan vaan haluaa. Voimia <3 !

      Poista