keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Vinkkejä paranemiseen



Paraneminen on vaikea, rankka ja pitkä prosessi. Sitä voi kuitenkin omilla toimilla edesauttaa ja tässä muutama vinkki jotka ovat ainakin minua auttaneet.

  1. Hävitä vaaka !
    Et tee sillä mitään. Opettele kuuntelemaan kehoasi, älä vaakaa. Joskus vaa'alla käyminen on ok, mutta hallitusti. Esimerkiksi voit sopia jonkun läheisesi kanssa, että käyt tietyin väliajoin vaa'alla hänen nähdensä.
  2. Tee tarkka ateriarytmi päivääsi
    Älä syö kerran suurta määrää ruokaa tai pihtaile aamulla ja syö sitten jotain illalla. Ihmisen kuuluu syödä ainakin 5 ateriaa päivään. Esimerkiksi aamupala klo 9, lounas klo 12, välipala klo 14, päivällinen klo 17 ja iltapala klo 21. Säännöllinen syöminen estää ahminnat ja elimistö tykkää.
  3. Valitse tietoisesti sellaisia ruoka-aineita mistä pidät
    Turha se on väkipakolla mitään syödä. Jos rasvan laittaminen leivän päälle on hankalaa niin mieti jotain muuta. Esimerkiki päivän rasvojen saanti tulee katetuksi myös puolella desillä auringonkukansiemeniä tai pähkinöitä.
  4. Kevyt vaihtoehdotkin käyvät
    Jos vaihtoehdot ovat, että joko et juo maitoa ollenkaan tai että juot rasvatonta maitoa, on rasvatonkin maito ihan ok.
  5. Älä kokeile vanhoja vaatteitasi
    Sinulla on nyt uusi elämä. Vanhat vaatteet eivät ole enää osa sitä, joten ne hus pois mielestä. Ahdistut vain turhaan jos et mahdukkaan niihin. (Tai oikeastaan voin kertoa salaisuuden, painoni on noussut 15 kiloa ja yksikään vaate ei ole jäänyt pieneksi :) )
  6. Tee motivointilappusia
    Ne voi toteuttaa monella tapaa. Voit ripotella tsemppaavia lauseita ympäriasunto tai sitten voi vaikka tehdä pankkikortin kokoisia kortteja joita kuljetat aina mukana. Niistä voit sitten aina luntata miksi kannattaa syödä kun sitä joskus epäilet.
  7. Muista, että turvotusta on !
    Kun paino nousee tulee mukana myös turvotus. Voi mennä vuosikin ennen kuin paino ja turvotus laskeutuu ja asettuu tasaisesti. Siispä don't panic !
  8. Tutki muiden ihmisten kroppia
    Katso muita ihmisiä ja katso ketkä näyttävät hyvältä. Kysy sitten itseltäsi ovatko he alipainoisia vai normaalipainoisia? Harvoin se alipaino oikeasti näyttää hyvältä, joten miksi siis juuri sinä olisit poikkeus tässä.
  9. Lämmin kaurapussi on ystävä
    Joskus niukasta ruokavaliosta kunnon ruokavalioon siirryttäessä esiintyy mahakipuja ja vatsanväänteitä. Ainakin osastolla tämä oli useimmilla päivittäistä. Tähän auttaa ruokailun jälkeen mikrossa lämmitetty kaurapussi. Ihana on :)
  10. Vaihda ”pitäisi”-ajattelutapa ”pitää”-ajattelutapaan
    ” Mun pitäis juoda enemmän maitoa, mä yritän.” vs ”Mun pitää juoda enemmän maitoa ja mä juon.”
  11. Haasta itseäsi
    Kokeile välillä ottaa ruokia ”turvaruokiesi” ulkopuolelta. Kokeile joku päivä ottaa vaikka suklaata. Näin huomaat, että ei edes se saatanasta seuraava eli suklaa aiheuttanut sinulle mitään :)

7 kommenttia:

  1. Kiitos tästäkin, paranemista edistävästä postauksesta! ;) <3
    Oli yhtä valaiseva kuin edellinenkin (mitä olenkin lukenut jo useaan otteeseen, ihan varmuuden varaksi)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ajatellut, että voisi alkaa kirjoittaa enemmänkin näitä paranemismyönteisiä postauksia. Ne ovat samalla terapiaa itsellenikin, koska kaikesta huolimatta myös minulla on rankkaa paremisen kanssa. Paraneminen on kuitenkin pitkälti asennekysymys :)

      Poista
    2. Varmasti auttaisi pysymään suakin paranemisen tiellä! ;)

      Poista
  2. Mulla on puolet vaatteista käyny pieneks painon nousun myötä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi niitä ei kuulukkaan kokeilla! Ne vaatteet ovat historiaa johon ei koskaan kuulu palata. Ne luovat vain ahdistusta ja kaipuuta menneeseen eli huono juttu. Itsellä taas ei paljon noita pieneksi jääneitä vaatteita ole siitä yksinkertaisesta syystä, että en ostanut huonoina aikoina kroppaani sopivia vaatteita. Käytin liian isoja. That's the reason for that.

      Poista
    2. Miekään en ostanut vaatteita, kun olin huonoimmillani. Olin vaan niissä ylisuurissa (ja peittelin laihuutta)..
      Ja somaattisella osastolla sitten käytin joitain pikku lasten sairaalavaatteita. :DD

      Poista
  3. Ihanan paranemismyönteisiä sun monet postaukset :)

    VastaaPoista