tiistai 5. marraskuuta 2013

Black Swan


"Swan lake -  It’s a story about a girl who gets turned into a swan
 and she needs love to break the spell
but her prince falls for the wrong girl
so she kills herself. "

Kun yhdistetään sanat anoreksia ja elokuva tulee ensimmäisenä mieleen Black Swan. Kuvan kauniin ja höyhenenkevyen Natalie Portmanin tähdittämässä balettimiljööseen sijoittuvassa elokuvassa ei ole mitään muuta kuin anorektisia kroppia. Ainakin näin anorektikko näkee tämän elokuvan. " Luu sielä, luu täälä kera linnun jalkojen. "

Näin kyseisen elokuvan ensimmäistä kertaa osastolla ollessani vaikka se on ehkä ympäristöistä kaikista väärin tämän elokuvan katsomiseen. Silti olin silloin niin vahvoilla, että kestin elokuvan katsomisen ja olin vakuuttunut. Elokuvahan on hieno, sitä ei käy kiistäminen. Ei sitä turhaan ole suitsutettu ja palkittu. Useimmat ovat varmasti havainneet, että kyseinen elokuva tuli myös eilen. Päätin katsoa sen taas (tai ainakin alun). Se riipaisi syvältä ja veti suoraan menneeseen. Huomio kiinnyttyi pelkästään ihmisten olemukseen. He olivat pieniä, siroja ja anorektikkoja. Sitä mitä halusin kaikkein eniten vielä vuosi sitten.

Black Swan sai ajatuksia heräämään. Mielestäni on hyvin sairasta pistää ihmiset laihduttamaan itsensä nälkäkuoleman partaalle vain elokuvan tähden. Mila Kunis onkin todennut, että kyseinen roolisuoritus on muuttanut hänen elimistöään lopullisesti. En epäile. Tongin myös muita asioita elokuvaan liittyen, koska mielenkiinto heräsi. Natalie Portman laihdutti roolia varten syöden päivässä 1200 kaloria ja urheillen 6-8 tuntia päivään. BMI oli tuolloin 15.8. Sairasta ! En edes halua miettiä kuinka moni vaikutuksille altis nuori tyttö on saanut vaikutteita kyseisestä elokuvasta.

Sanoisin siis, että älkää paranevat anorektikot katsoko välttämättä tätä elokuvaa ! Se on hieno elokuva ja katsomisen arvoinen, mutta kannattaa todellakin harkita kahdesti onko siinä kunnossa, että kykenee katsomaan sen.

" I was perfect... "



4 kommenttia:

  1. Itse mietin pitkään, katsonko Black Swanin. Tulin kuitenkin siihen päätökseen, etten ole sitä valmis katsomaan. Ehkä sitten joskus, mutta ei vielä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä päätös :) Syömishäiriöiset ovat hyvin vaikutuksille altista porukkaa (kyllä, yleistän). Ei siis kannata katsoa sitä elokuvaa vielä jos vähänkään epäilee. Sama koskee kaikkia esim pro-ana blogeja. Niihin meillä paranemismyönteisillä ei ole asiaa, ei nyt eikä koskaan :)

      Poista
  2. Elokuvassa on toki paljon anorektisia kehoja, mutta mä olen jotenkin oppinut ( elokuvan todella moneen kertaan katsoneena ) kiinnittämään huomion siihen millaista elämää Natalie Portman siinä elää.
    Hänellä on kuningattaren titteli, mutta perfektionismi ja itsekriittisyys estää häntä täysin nauttimasta saamastaan kunniasta. Hän pelkää kokoajan ja on loputtomassa jännitystilassa.
    Tämän lisäksi hän, edelleenkin, asuu yhdessä äitinsä kanssa joka elää tyttärensä kautta ja kohtelee Nataliea kuin pientä tyttöä, vaikka tämä on aikuinen.
    Äiti ei arvosta tyttöään ollenkaan.
    Tuollainen elämä on tyypillistä sh-kierteessä, enkä mä ainakaan kaipaa sitä ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon myös, että elokuvaan pystyy suhtautumaan eri tavoin kun tietää mitä odottaa. Tietää, että elokuvassa on paljon muutakin kuin vain pintaa. Siis faktahan todellakin on se, että kyseessä on todella riipaiseva tarina. Ja kieltämättä siinä on piirteitä paljon normaalista sh-kierteestä. Toki siis myös opettavainen elokuva kunhan sen osaa ottaa niin :)

      Poista